Viklegrams i city2 og en lille vikleguide

Hvad er viklegrams?

Jo viklegrams er når en masse mødre (og måske en enkelt far i ny og næ) mødes og viser hinanden deres vikler, slynger og diverse bæredimser. Alle viser frem hvad de har med. Man beundrer [læs: gramser på – deraf navnet] hinandens vikler med både øjne og hænder. De rutinerede viklemødre giver gode råd om blends, længder, typer af vikler, gsm osv. Der bliver øvet forskellige bindinger. Inklusiv den, i mine øjne, meget fascinerende rygbinding. Og så bliver der selvfølgelig hygget og snakket. Om alt muligt men mest af alt babyrelateret. Det er hvad viklegrams er. Og det var jeg til i dag. I city2 af alle steder.

Og det var bare brandhyggeligt. Jeg mødte en masse skønne mødre. Vi snakkede. Gramsede på hinandens vikler.  (Vikler sagde jeg. På hinandens VIKLER!) Jeg lærte at binde en fastvikle og fik set en rygbinding et par gange. Liv hyggede sig med de andre børn. Så alt i alt en rigtig skøn dag.

 

Mit viklestash

Jeg har hørt om viklegrams før og set de fine billeder af høje stakke af vikler der efterfølgende bliver postet på facebook. Til nogle af de store viklegrams samles alle viklerne i høje farverige stakke og der tager billeder af dem. Det fik vi desværre ikke gjort i dag. Vi var desværre ikke så mange og flere af os var vikle-nybegyndere der kun medbragte en enkelt eller få vikler.

Mit viklestash  temmelig lille. En enkelt strækvikle har jeg. Ensfarvet blå og i tyndt jersey. Ikke noget at blære sig af. Og mine erfaringer som viklemor begrænser til en enkelt binding. Og da jeg heller ikke var helt klar til en fastvikle har jeg ikke tidligere deltaget i viklegrams.

Med Liv i strækviklen i zoologisk have

Vi har nu været rigtig glade for vores strækvikle men da en sådan har sine begrænsninger i forhold til vægt har det hele tiden været min tanke at vi på et tidspunkt skulle have en fastvikle. Nu har jeg måske allerede tabt nogle af mine læsere. For hvad er en fastvikle? Og hvad er en strækvikle? Hvad er i det hele taget en vikle?

 

Hvad er en vikle?

Jo en vikle er, som ordet næsten røber, et stykke stof man vikler om sig selv og og bærer sin baby i. Ja nogle af viklerne er endda så stærke at du kan bære ret store børn i dem. De første mange måneder bæres barnet foran – bryst mod bryst. Men når barnet kan holde hovedet selv kan man begynde at binde på ryggen.

Strækvikle

En strækvikle er en vikle i elastisk stof. Det har den fordel at du kan binde viklen omkring dig og efterfølgende sætte barnet ned i viklen. Når man ikke har megen erfaring med at vikle og/eller har en lille nyfødt baby uden særlig meget hovedkontrol kan det være rart at man ikke skal binde mens man holder barnet. Ulempen er som tidligere nævnt at barnet vokser ud af den relativt hurtigt. Der skal ikke mange kg til før det bliver tungt når barnet sidder og gynger i det elastiske stof for hvert skridt man tager. Liv vejer omkring 6 kg nu og det er stadig rimelig behageligt at have hende i strækviklen.

Fastvikle

En fastvikle er en vikle i fastvævet stof. De findes i flere forskellige længder alt efter højde & drøjde på personen der skal bruge den samt barnets størrelse og valg af binding. En fastvikle kan være lavet i mange forskellige materialer såsom bomuld, uld, hør, silke mm. Så når man taler om vikler og blends refererer man til hvilke materialer viklen er vævet af. Viklens gsm siger noget om hvor mange gram pr. m2 viklen vejer. Blend og gsm er afgørende for hvor mange kg man kan bære (behageligt) i viklen, hvor let den er at binde og hvor varm den er.

 

Nyt er yt

I vikleverden er det ofte sådan at nyt er yt. En vikle er først rigtig god når den er gået til og er blevet blød og lækker. Derfor er der et stort marked for køb og salg af brugte vikler. Blandt andet på facebook.

Nogle vikler udgives kun i meget få eksemplarer og det gør dem ofte særligt attraktive. Og dyre! Jeg blev noget overrasket da jeg første gang så en vikle der var sat til salg for tæt på 10.000 kr. Dengang var jeg helt ny i vikleverden og tænkte:

10.000 kr for en vikle? Hvem i alverden betaler 10.000 kr for et stykke stof?

Men nu er jeg klogere. Og selvom der er langt mellem vikler i den prisklasse er der mange der har et viklestash der langt overstiger dette beløb. (Men schhh… det er ikke noget mændene skal vide). De forskellige gsm, blends og længder passer til forskellige behov og det kan derfor være rart at have flere forskellige. Og så skal man også helst have i flere forskellige farver så man har en vikle der passer til ethvert outfit.

Men viklerne holder deres pris rigtig godt. Ja det er endog min fornemmelse at nogle viklekøb kan være en rigtig god investering da de stiger i pris. Både fordi de er gået til men ofte fordi de er sjældne og attraktive. For nogen går der sport i at skifte ud i deres stash med jævne mellemrum. På den måde får de prøvet en masse forskellige vikler og har hele tiden noget nyt og lækkert at vikle sig i. Og hvis man har en masse vikler kan man jo altid sælge en hvis man er lidt på røven.

 

Endelig mod på en fastvikle

Efter dagens viklegrams har jeg nu endelig mod på en fastvikle. Det var ikke så svært at binde fastviklen som jeg havde troet og måske med tiden får jeg endda lært en rygbinding. Det ville være så rart at have Liv på ryggen til foråret når der skal klargøres, sås og luges i køkkenhaven. Jeg har blandt andet planer om at udvide mit eksperiment med “De tre søstre“. Men det kræver lidt mod og erfaring før jeg tør svinge hende om på ryggen.

Og så har jeg købt min første fastvikle. Jeg har kigget på fastvikler før så jeg havde en nogenlunde ide om hvad jeg gerne ville have. Og valget er faldet på en Lenny Lamb symphony dark rainbow. Og den er SÅ smuk!

Min nye fastvikle: lenny lamb symphony dark rainbow

Den kommer med posten om nogle dage. Den er selvfølgelig købt brugt. Fordi det er rart at den er gået til og fordi det er mere bæredygtigt end at købe nyt.

Da jeg så den første gang vidste jeg at den var den jeg skulle have. Den passer lige til mig. Farverig og fuld af noder. Jeg elsker farver og jeg elsker musik. Og nu er den ganske snart min. Jeg kan næsten ikke vente. Det er lige før det er bedre end juleaften. Og jeg kan ret godt lide juleaften!

 

En farlig hobby

Men jeg kan godt fornemme at det her kan blive en farlig hobby for jeg går allerede nu og tænker på hvad jeg skal have næste gang. En kortere fastvikle der er nemmere at binde rygbindinger med? En ringslynge? En mei tai? En vikle i en anden farve? I et andet blend? Måske en lækker vamset uldvikle her til den kolde vinter?  Mulighederne er mange. Ja næsten uendelige. Jeg har kun omtalt strækvikler og fastvikler i dette indlæg men der er mange flere typer af vikler, slynger og bæredimser. Og jeg er hooked. Heldigvis har jeg snart fødselsdag…

Skriv et svar