Black Friday

For et par år siden hørte jeg for første gang om fænomenet Black Friday og jeg tror efterhånden ikke der er en eneste dansker der ikke ved hvad Black Friday er.

Nej jeg må skuffe dig. Dette er desværre ikke en guide til alle de gode tilbud i anledning af Black Friday. Jeg kan dog anbefale Regnbuesmors guide hvis man vil ud og have del i de gode tilbud.

 

Hvad er så det der Black Friday

Ja altså ud over vilde tilbud over det meste af verden.

Der gik på et tidspunkt et rygte om at Black Friday havde sine rødder i slavehandlens store udsalgsdag og der blev opfordret til at boykotte eventet. Men altså det er bare en skrøne.

Men hvor kommer Black Friday så fra? Jeg har opdateret min viden på det alvidende Wikipedia: Black Friday ligger dagen efter Thanksgiving som er den fjerde torsdag i november. Navnet stammer fra Philadelphia og beskriver den tætte trafik på gaderne dagen efter Thanksgiving. I 1975 begyndte Black Friday at vinde indpas i resten af USA og i 2013 så vi fænomenet for første gang i Danmark. Dagen betragtes som starten på julehandlen og er en af årets travleste – hvis ikke den travleste shoppedag.

Jeg har ikke selv været ude og stå i kø. Eller faktisk på nogen som helst anden måde været en del af Black Friday. Så mit indtryk af hvordan det foregår har jeg fra medierne. Kaotiske billeder fra USA af voksne mennesker der slås om udsalgsvarerne. Om det bare er et rygte ved jeg ikke men det forlyder at Black Friday rent faktisk skulle have resulteret i dødsfald?! Det er fanme tragisk. Tænk sig at gå i byen for at finde en billig brødrister og aldrig komme hjem igen. Så har vores forbrugersamfund og omsorg for hinanden virkelig nået et lavpunkt.

 

Hvad skal du have fingrene i til Black Friday?

Det er jo nærmest blevet en selvfølge at vi skal ud og købe julegaver til familien eller erhverve os det vi lige står og mangler. Eller mangler vi det virkelig når det kommer til stykket?

Jeg skal egentlig ikke bruge noget men jeg kan ikke lade være med at føle mig en lille smule snydt over ikke at gøre brug af alle de fantastiske tilbud. Jeg foretog lige en mental gennemgang af vores hårde hvidevarer i et forsøg på at prøve at overtale mig selv til at kaste mig ud i tilbudsjagten. Men selvom vores komfur har set bedre dage er det (desværre) ikke klar til at blive skiftet ud.

Og lige gyldig hvad er jeg allerede gået glip af de allerbedste tilbud. For at få dem skal man være parat til lange køer eller tålmodigehed foran computeren og en lynhurtig mus. Gerne præcis når torsdag bliver til fredag. Og det hænger bare virkelig dårligt sammen med at have en baby.

 

Er Black Friday virkelig så fantastisk som det lyder?

Der er helt sikkert masser af gode tilbud at hente. Jeg kan fornemme at mange får overstået deres julegaveindkøb på denne dag. Hvis jeg var så organiseret at jeg allerede nu havde styr på hvem der skal have hvad så havde jeg måske også gjort det. Nu er gaveræset dog (heldigvis) noget begrænset i min familie (det kan I læse mere om i et fremtidigt juleindlæg) så der er virkelig ikke det store behov for at kaste mig ud i vanviddet.

Jeg hører en del radio og der er da også flere gange blevet advaret imod at shoppe ukritisk. For når vi lige træder et skridt tilbage så holder butikkerne jo ikke Black Friday for at du kan spare penge. De gør det selvfølgelig for at de kan tjene penge. Du bliver lokket ind på hjemmesiden eller i butikken med gode tilbud og ender med at fylde mere i indkøbskurven end du havde planlagt. Og helt sikkert mere end du reelt har brug for. Og de der ekstrakøb er selvfølgelig ikke en del af Black Friday tilbuddet…

I forlængelse af dette er der netop i dette øjeblik en i radioen der har kaldt disse knaldtilbud for ludervarer. Det er da SÅ beskrivende.

Der har endda været eksempler på firmaer der har snydt med førpriserne så tilbuddene faktisk slet ikke er tilbud. Eller i hvert fald ikke så gode tilbud som det lige ser ud til at være. Ja der var vist noget med en pude der var dyrere til Black Friday end den havde været i dagene op til. Det er altså lige lovlig smart.

 

Shopaholic på barselsdagpenge

Nu skal jeg heller ikke lyde mere frelst end jeg er. For jeg er en smule afhængig af at shoppe. Især på nettet. Det føles næsten ikke som at man bruger penge. Specielt ikke når man bruger mobilepay. Så er det bare et swipe. Faktisk får jeg så mange pakker tilsendt til min lokale pakkeshop at jeg kan købe på klods der. Mange af de pakker har indeholdt stof. I en grad så man nærmest kan sige at jeg er afhængig af stoffer.

Black Friday
Mit seneste køb af stof fra min ynglingsstofpusher Albastuff (Der i øvrigt også har vildt gode tilbud i dag)

Og jeg skammer mig lidt. Skammer mig over at være en del af forbrugerræset. Over ikke at kunne holde mig fra (net)butikkerne. Og over de penge jeg bruger.

Men nu er jeg kommet på barselsdagpenge. Og ikke bare den sædvanlige takst men det noget lavere beløb man får når man har forlænget sin barsel med de maks tilladte 14 uger. Så nu er det slut! Der er simpelthen ikke penge til hovedløse indkøb mere.

Vores faste udgifter kører over min budgetkonto og Johannes står for indkøb af mad mm. Når de faste udgifter er betalt (herunder min a-kasse og bidrag til et ikke ubetydeligt antal velgørende organisationer) er der ikke meget tilbage af mine dagpenge. Og det vil sige at jeg skal have penge af Johannes når jeg mangler. Han har en noget mere fornuftig tilgang til forbrug end jeg har så det bliver helt sikkert sundt for mig! Selvom det var ham der stak mig pengene til mine nye symaskiner og sagde at det lød som et rigtig fornuftigt køb så er han bare lidt bedre til at lade være med at bruge penge end jeg er.

 

De fem spørgsmål

Og jeg vil rigtig gerne forsøge at begrænse mit forbrug. Både for min egen skyld, min pengepung og vores klode. Jeg har udarbejdet fem spørgsmål der skal hjælpe mig af med min shoppe afhængighed. Hvis jeg kan svare ja til alle fem spørgsmål må jeg købe det jeg kigger på.

Har du brug for det?

Har vi plads til det?

Har du råd til det?

Tør du fortælle Johannes at du har købt det?

Har du virkelig brug for det?

Så nu må vi se hvordan det går.

God Black Friday til dig og lad nu vær med at købe noget du ikke har brug for!

4 comments / Add your comment below

 1. Uhh, og ved spørgsmålet “Tør jeg fortælle manden, hvad jeg har købt”, ved man bare den er gal.

  Jeg har ikke tal på, hvor mange gange, jeg har haft den tanke siddende i maven som en SYG skam, samtidig med jeg bare købte løs…

  Det er en farlig dag i dag <3

  1. Ha ha ha… din kommentar fik mig til at grine så højt at jeg måtte forklare Johannes hvad det var jeg grinte af. “som en SYG skam, samtidig med at jeg bare købte løs…” Ahahahahaha…. Jeg kender PRÆCIS den følelse!

 2. Fint indlæg om Black Friday. Synes egentlig at det er ok, at de holder Black Friday i USA. Det giver god mening, fordi familien er samlet til Thanksgiving dagen før. Hvilket er en fantastisk god tradition, som kun kan sidestilles med vores juleaften, men med den vigtige detalje, at alle omkring bordet på skift fortæller, hvad de er særligt taknemmelige for. Det er i virkeligheden en skik, som vi i højere grad burde kopiere. Fx Mortensaften kunne vi udtrykke vores taknemmelighed overfor stort eller småt i verden.
  Til Thanksgiving giver man måske sine juleønsker til hinanden og da der altid er helligdag og dermed også fridag på arbejdet, så er det jo en oplagt idé for detailhandlen, at lave en udsalgsdag.
  Sådan er det bare ikke i DK , og derfor en lidt påklistret tradition, som kun er gavnlig for overforbrug.
  Hilsen Birgit

  1. Ja du har da så meget ret Birgit. I den kontekst giver det rigtig meget mening at tage ud og shoppe dagen efter thanksgiving. Med familiens julegaveønsker frisk i erindring. Det kunne være en rigtig god ide at indføre en tradition med at fortælle hvad man er taknemlig for. Så jeg starter her: Jeg er taknemlig for min familie. Min lille familie bestående af Johannes og Liv. Min nære familie; mor, far, søskende og mormor som jeg er så heldig at have lige rundt om hjørnet fra hvor vi bor. Resten af min familie: Jeppesen-klanen og Sterndorff-klanen. Min søde svigerfamilie som har taget så godt i mod mig og som også bor lige rundt om hjørnet…

Skriv et svar