Mit bæredygtige liv – sådan redder jeg jorden denne måned #2

I starten af december skrev jeg under overskriften: “Mit bæredygtige liv – sådan redder jeg jorden denne måned” om hvordan jeg vil øve mig på at leve mere bæredygtigt og hvorfor. Fokuspunktet den første måned var at bruge mindre plastik.

Læs med når jeg evaluerer december måneds tiltag og løfter sløret for denne måneds bæredygtige tiltag.

 

Hvordan gik det så?

Jo jeg er faktisk meget godt tilfreds med min indsats. Jeg har stadig masser af gode ideer til hvordan jeg kan spare endnu mere plastik væk. Og jeg kunne også godt tænke mig at udvide forsøget til papir; bagepapir, kaffefiltre, køkkenrulle mm.

For mig hjælper helt klart at have fokus på et enkelt tiltag frem for at ville en helt masse og så fejle. Nogle gange kan jeg godt tage munden for fuld. I kender det måske? Når man laver planer om at skulle spise sundere, træne tre gange om ugen og gå en tur hver dag… Det ser rigtig flot ud men risikoen for fiasko er bare for stor når man sætter barren så højt. Det er i hvert fald min erfaring og den har jeg taget med mig ind i projekt lev-mere-bæredygtigt.

 

Hvad fik vi gjort?

Bivokskludene
Bæredygtige bivoksklude
Bæredygtige bivoksklude

Som jeg også skrev så havde jeg indkøbt sådan nogle genanvendelig bivoksklude. Jeg var lidt i tvivl om hvor lette de var at bruge og hvor meget jeg ville få dem brugt. Bivokskludene har oversteget mine forventninger. De er nemlig super nemme at bruge. De er sådan lidt stive når de bare ligger men når man folder dem om en madvare og trykker dem lidt sammen med sine lune hænder så lukker de rigtig godt til. Jeg har både pakket madrester og frugt ind i dem og også brugt dem over skåle. Jeg har valgt ikke at bruge dem til madvarer der lugter kraftigt som eksempelvis fisk og ost. Man kan sagtens lige tørre dem af med en fugtig klud hvis der sidder noget på dem men jeg er ikke sikker på at man kan få lugten af. Jeg har i hvert fald ikke turde prøve.

Jeg kunne dog godt tænke mig lidt flere i forskellige størrelser da jeg oplevede at mangle nogle og især mangle nogle i en større størrelse. Der er et ret stort udvalg af bivoksklude her og butikken har også mange andre lækre sager der er gode for miljøet.

Muleposer

Jeg indkøbte også en tynd mulepose der kunne rulles sammen og være i min bæltetaske så jeg altid har den med. Den har jeg virkelig brugt meget. Jeg har sørget for at rulle den sammen og lægge den tilbage i min bæltetaske så snart jeg havde pakket madvarerne ud. Og det har altså virket. Jeg tror slet ikke jeg har købt en eneste plastik pose i et supermarked denne måned. Men jeg må krybe til korset og sige at jeg har fået plastikposer med når jeg har handlet andre steder. Nu har jeg så tilføjet to mindre stofposer til min bæltetaske. De har også allerede været i brug et par gange.

Der er faktisk gået lidt sport i det for mig. Altså det der med at sige nej tak til plastikposer. Og jeg blev glædeligt overrasket da ekspedienten i min lokale sybutik fortalte mig at hun oplevede at flere og flere valgte plastikposerne fra.

Alt det andet

Nu er det her mest mit projekt men jeg har foldet en masse plastikposer til små pakker som Johannes har fået med i jakkelommen så han heller ikke behøver at købe nye plastikposer når han handler på vej hjem fra arbejde. Det har fungeret meget godt så det tror jeg at jeg vil fortsætte med.

Bæredygtige tiltag
Plastiposer pakket og klar til Johannes lomme

Jeg er også blevet bedre til at bruge nogle af alle de bøtter og glas vi har i køkkenskabene til at opbevare madrester mm.

De bøtter jeg har til både müsli og havregryn er en lille smule for små til at indeholde hvad der kan være i en pose müsli/havregryn. Tidligere har jeg lagt det resterende i en plastikpose. En af de der med lynlås fra IKEA som jeg er så vild med. Nu tager jeg en af de utallige tomme syltetøjsglas jeg har liggende og hældte resterne deri.

 

Og hvad så fremover?

Jo jeg har planer om at få indkøbt både et genanvendeligt kaffefilter og bagepapir. Jeg mener at have set begge dele så det burde være muligt at finde.

Jeg vil også gerne sy mig en ostepose. Der er ret høje krav til den ostepose. Den skal kunne vaskes og den skal være VIRKELIG god til at holde på lugten. Johannes er ikke særlig glad for ost og han ville hade hvis hele køleskabet stank af ost. Umiddelbart tænker jeg at jeg kan sy den af en rest pul. Et materiale der er vandtæt men åndbart. Jeg har tidligere brugt det til at sy stofbleer af og jeg mener bestemt at det også er godkendt til fødevarer.

En brødpose skal jeg også have mig. En stor og rummelig en der kan indeholde og ordentlig pladefuld boller. Jeg ved endnu ikke hvilket materiale den skal være i. Er det mon nok bare at lave den i stof? Eller skal den også laves i pul? Hvis I læsere har nogle erfaringer må I meget gerne dele dem. Ellers må jeg jo prøve mig frem!

 

Konklusionen

Så konklusionen må være at december måneds bæredygtige tiltag var et sikkert hit. Nemt at gå til og nemt at udvide. Og herhjemme fortsætter vi selvfølgelig med at sige nej tak til plastik!

 

Januar måneds bæredygtige tiltag

Ovenpå julens forbrugerræs var januar måneds bæredygtige tiltag ganske oplagt: Ingen shopping

Jeg må selvfølgelig gerne købe madvarer og andre nødvendigheder men ikke noget med at bruge penge på ting… heller ikke engang stof (uh den bliver svær for jeg har set noget virkelig lækkert stof på udsalg)

Og hvorfor så det? Jo vi tærer på plantens ressourcer med vores overdrevne forbrug. Mobiltelefonen bliver skiftet ud hver gang der lanceres en ny iPhone. Klædeskabet bugner af tøj der aldrig eller kun sjældent bliver brugt. Køkkenmaskiner. Elektronik. Kosmetik. Møbler. Legetøj.

Jeg er ikke en af dem der skifter iPhonen ud før den går i stykker. Men jeg er en af dem der ser en spotvare i netto og ikke synes jeg kan leve uden den. Eller som bare liiiige skal en tur igennem Flying Tiger og kommer ud med en pose (mulepose selvfølgelig) fuld af ragelse. Jeg shopper også på nettet. Lige for tiden mest stof & symønstre, men også diverse mere eller mindre ubrugelige ting fra wish (I know!). Min nyeste addiction er dips i diverse facebookgrupper. Dips er når man køber et (eller flere) lod(der) og på den måde har chancen for at vinde en stofble, en bobles eller hvad det nu er man dipper om. Jeg har faktisk vundet. Det fineste mor-barn stofbind-stofble sæt… Men jeg har sgu nok brugt flere penge end det ville have kostet at købe sættet.

bæredygtige stofbind og stofbleer
Min fine præmie

Så slut med dips. Slut med wish. Slut med shopping. I hvert fald denne måned. En måned lyder af kort tid og jeg forlænger det muligvis. Men som jeg skrev tidligere så skal barren ikke sættes for højt. Jeg skulle jo gerne være succesfuld i mine bæredygtige forsøg så jeg har lyst til at fortsætte og finde på nye.

I kan jo hoppe med på vognen?

2 comments / Add your comment below

Skriv et svar