Søvn eller mangel på samme

Søvn eller mangel på samme

Åh jeg er træt!. Træt med træt på! Jeg kan ikke huske hvornår jeg sidst fik mere end fire timers sammenhængende søvn. Og det begynder sgu at sætte sine spor. Render under øjnene. Dårlig hukommelse. Og træt, træt. træt!

 

Dårligt sovehjerte

Jeg har aldrig sovet godt. Kombinationen af at sove let & vågne af den mindste lyd og at have svært ved at falde i søvn er pænt dårlig.

Da jeg var barn og ung gik jeg til spejder og noget af det værste var nætterne i et tætpakket telt eller på en lummer sovesal. For hvis der er noget der kan kickstarte min insomnia så er det at sove sammen med andre. Jeg var altid den sidste til at falde i søvn. Lang tid efter de andre sov dybt lå jeg stadig vågen. Vendte og drejede mig (så meget som der nu var plads til). Indtil tissetrangen meldte sig. Tilbage i soveposen fortsatte det.

I 2007-08 rejste jeg rundt i Australien, New Zealand, Kina, Cambodia og Vietnam. En af mine største udfordringer på denne tur var de mange sovesale, camps, togkupeer mm hvor jeg skulle sove tæt sammen med andre mennesker. Jeg fik da heller ikke meget søvn i starten men efterhånden som tiden gik blev det lidt bedre og det har betydet at jeg nu har lidt lettere ved at sove sammen med andre mennesker.

 

Og jeg troede at min søvn ikke kunne blive værre…

Før jeg blev mor jokede jeg med at jeg var vant til at sove dårligt så jeg var i træning til en baby. Men jeg blev klogere.

Det startede egentlig meget godt. Da Liv var helt ny sov hun jo bare det meste af tiden. Der var ikke den store forskel på nat og dag. Hun sov, spiste og sked. Vi sov altid mindst en middagslur sammen på sofaen og ofte stod vi først rigtig op ved 9 tiden. Jeg har aldrig fået så meget søvn og aldrig faldet så hurtigt i søvn. Så snart jeg havde ammet lukkede jeg øjnene og bum. Tilbage i drømmeland. Og som en veninde sagde så var det heldigt at jeg fik nogle gode måneder med masser af søvn ovenpå en graviditet og en lang fødsel.

Søvn eller mangel på samme
Dengang Liv ville sove middagslur på mit bryst

Med tiden kom der lidt mere system i det. Hun kunne holde sig vågen i længere tid ad gangen men sov så til gengæld også nogle rimelig lange lure. Det var ikke sjældent at hun sov tre timer midt på dagen samt et par mindre lure. Og nætterne var bestemt heller ikke til at klage over. Hun blev puttet ved 19 tiden. Sov til ca 1 hvor hun blev ammet. Sov videre til 6-7 stykker og så stod vi op. Friske og veludhvilede.

I dag stod vi op kl. 4.50… Og jeg har nok ammet omkring seks gange fra jeg gik i seng ved 22 tiden og til vi stod op. Sådan har det set ud de sidste tre-fire måneder. Nogle gange strækker hun den til kl 7 men for det mest står vi op et sted mellem 5 og 6. Af og til krydres den dårlige søvn lige med en time eller halvanden midt på natten hvor den lille dame synes vi skal hygge.

 

Nye putteritualer

Men nu gider jeg ikke mere. Nye boller på suppen. Første trin er nye putteritualer som indbefatter en ordentlig flaske vælling. Hun har fået vælling de sidste tre aftener og hun bliver rigtig glad når hun ser flasken. Hun har ellers ikke været meget for at tage flaske. Tidligere er den blevet dasket væk ledsaget af højlydt brok.

Søvn eller mangel på samme
Ingredienserne til det nye putteritual

Jeg ved ikke om vælling på flaske er noget der hører gamle dage til men mit håb er at hun kan blive rigtig godt mæt og måske ikke vågne helt så mange gange. Og hvis jeg er sikker på at hun er mæt kan jeg med god samvittighed give hende sutten eller en tår vand når hun vågner. Eller vi kan putte lidt tættere.

Det er i hvert fald planen. Indtil videre har den ikke rigtig fungeret. Men tand nummer to var også brudt frem i går da vi stod op hvilket kan have påvirket hendes søvn. Så vi fortsætter forsøget. Måske jeg kan trække den en lille smule hver nat før jeg bliver nødt til at stikke hende babsen. Nu må vi se…

De nye putteritualer ser nogenlunde således ud:

  • Ren ble og nattøj på
  • En flaske vælling i sofaen
  • Børste tænder
  • Højtløsning i sengen
  • Lyset slukkes og vi holder i hånd mens hun får godnatsang og falder i søvn

Hvordan ser putteritualerne ud hjemme hos jer?

 

Nye putteritualer for hvis skyld?

Hidtil har jeg ammet Liv i søvn. Det har betydet at det kun var mig der har kunne putte hende. Jeg har været ude at spise med mine kollegaer et par gange og der har Johannes måtte lægge hende i barnevognen.

Vi håber på at Johannes kan putte hende når hun har vænnet sig til den nye putterutine. Dels fordi det er en hyggelig stund at have med sit barn men også for at han kan putte hende i sengen hvis jeg ikke er hjemme. Nåh ja og så for at det ikke ALTID er mig der skal putte hende. Misforstå mig ikke. Jeg elsker Liv og jeg elsker at bruge tid med hende. Men engang imellem kunne det altså være rart at smide sig på sofaen med en serie mens hun bliver puttet af sin far.

Liv skal ikke i vuggestue foreløbig. Så de nye putteritualer er ikke til ære for en snarlig vuggestuestart. Men den lille dame er så heldig at have to sæt bedsteforældre der glæder sig helt vildt til at have hende på besøg med overnatning. Uden forældrene. Det er Liv nok ikke helt klar til endnu men jeg håber ikke der går alt for lang tid før hun skal på sin første overnatning. I slutningen af maj skal vi til Bryllup. Uden hende. Hun skal passes af sin farmor og farfar. Det har vi allerede aftalt med dem og det falder meget heldigt sammen med at vi i ugen op til er på Bornholm med dem. Så når hun at blive rigtig tryg ved dem og vi kan øve at hun er alene med dem. Måske Johannes og jeg endda kan gå ud og spise en aften!

Og nu hvor vi er ærlige… Så glæder jeg mig helt vildt til at hun en dag skal sove hos sine bedsteforældre uden at Johannes og jeg har planer. For så skal jeg sove! Sove hele natten. Sove længe. Bare sove!

 

Er jeg egoistisk?

Jeg kan dog ikke lade være med at være lidt ambivalent i forhold til at indføre nye putteritualer. For for hvis skyld gør jeg det? For at slippe for at putte hende? For at hun kan passes? For selv at få en bedre søvn? Er det i virkeligheden en egoistisk handling? Hun er jo (tydeligvis) godt tilfreds med at blive ammet i søvn. Og alle de gange hun bliver ammet i løbet af natten er jo ikke kun for at blive mæt. Det er tryghed og nærvær. Det er for at kunne falde i søvn igen. Babs hjælper hvis hun har lidt ondt på grund af tandfrembrud eller luft i maven.

Eller er det egoistisk at blive ved med at amme hende i søvn?

Ej Thea og du er pædagog!

får jeg tit at vide når jeg fortæller hvor meget jeg ammer i løbet af natten og at jeg ammer hende i søvn.

Hvis behov er det lige?

følger ofte lige efter.

Der er lige så mange holdninger til amning som der er mennesker og det er et alt for omfangsrigt emne at tage op her i slutningen af et indlæg om søvn så det må jeg lave et skriv om en anden gang.