Mit bæredygtige liv – sådan redder jeg jorden denne måned #3

affaldssortering

Ok mit mål for januar om ikke at shoppe floppede totalt. Jeg har købt stof. Af flere omgange. Og jeg har købt knapper. Ja jeg har faktisk også købt mig en ny symaskine.

Hvis jeg skal forsvare mine indkøb lidt så har jeg (næsten) kun købt stof der var på udsalg og symaskinen har jeg hold øje med på den blå avis mens prisen er blevet sat ned af flere omgange. Den trofaste læser kan måske huske at jeg tilbage i sommers også købte en symaskine. Det er sådan set ikke fordi at den fejler noget. Det er en ganske udmærket maskine (den er for øvrigt til salg…) men den kan bare ikke helt nok til mit behov.

Men udsalg og nedsat symaskine ændrer ikke på at jeg ikke har holdt min plan for januar.

 

Har det så været helt forgæves?

Nej det har det ikke for jeg har tænkt betydeligt mere over de ting jeg har købt. Jeg læste en artikel om Anders Morgenthaler. Han tænker altid 24 timer over en e-handel inden han gennemfører den. Og den tanke har jeg taget til mig. Jeg har faktisk ikke lavet nogle impulskøb. Symaskinen har jeg som sagt været varm på længe. Og stoffet var jeg inde og kigge på flere gange før jeg købte det. Desuden har jeg kun købt stof som jeg har er specifikt formål med.

 

Er det så noget jeg fortsætter med?

Altså det med ikke at købe noget floppede jo. Totalt. Men jeg vil bruge Morgenthalers 24 timers regel. Det er et mere realistisk mål (for mig). Jeg får begrænset mine indkøb og helt sat en stopper for impulskøb.

 

Hvordan redder jeg så jorden i februar måned?

Affaldssortering!

Jeg var hjemme hos en gammel klassekammerat i en kommune med en særdeles kompliceret affaldssortering. Hver gang jeg skulle smide noget ud måtte jeg spørge hvilken bøtte det skulle i og på er tidspunkt blev det da også kommenteret:

Hvaaaa er du ikke vant til affaldssortering?

Nej. Det er jeg ikke. I kolonihaven er der ikke affaldssortering. Jo altså der er da en container til papir og en til flasker. Om sommeren. Om vinteren er de kørt væk og der bliver i øvrigt slet ikke hentet affald.

 

Hvad har vi gjort indtil videre?

Nu er det ikke sådan at vi slet ikke har sorteret. Alle madrester får hønsene og alt grøntaffald kommer i komposten. Glas bliver afleveret i glascontaineren og papir bruger vi som optænding. (Og ja en brændeovn er total dårlig for miljøet. Især når man tænder op med papir. Men altså vi bliver sgu nødt til at kunne holde varmen. På sigt skal vi have isoleret lidt bedre på loftet og skiftet nogle vinduer og døre så vi kan holde bedre på varmen men det er en helt anden historie.)

 

Hvordan griber vi så det der affaldssortering an?

Affaldssortering bliver helt sikkert en kæmpe udfordring for os! Så hvis vi ikke skal knække nakken totalt så skal det være rimelig simpelt.

Vi fortsætter selvfølgelig med at give rester til hønsene, smide grønt i komposten og aflevere vores glad i glascontaineren. Derudover tænker jeg at have en papkasse til konservesdåser og en til pap/papir. Jeg tror også jeg vil forsøge mig med at samle alt vores plastik.

Og den virkelige udfordring bliver at få det hele afsted på containerpladsen. Vi har faktisk en masse skrammel liggende i haven som burde være blevet kørt på containerpladsen for længst. Så hvor realistisk er det lige at jeg kommer afsted med dåser, pap osv? Ja nu må vi se!

 

Hvorfor gør jeg det?

Altså uden at være ekspert i bortskaffelse af affald så er jeg ret sikkert på at det har en væsentlig betydning for miljøet at affaldet bliver behandlet korrekt. Og det gør det jo ikke når vi som nu smider det hele i en pose som bliver futtet af på vestforbrændingen. Faktisk aner jeg ikke hvad ser sker med fx plastik og dåser når de bliver afleveret. Måske bliver noget af det genanvendt på en eller anden måde. Måske der bare bliver destrueret på den mest skånsomme måde.

Hvis nogen ved hvor jeg kan finde en liste over hvad der skal sorteres som plastik vil jeg tage imod den med kyshånd.

1 comment / Add your comment below

Skriv et svar