Mit bæredygtige Liv – sådan redder jeg jorden denne måned #4

mit bæredygtige liv

I februar måned skulle jeg redde jorden ved at sortere affald. I dag er det d. 6. så jeg er lidt sent på den med min evaluering men her kommer den. Jeg løfter samtidig sløret for denne måneds bæredygtige forsøg.

 

Evaluering af affaldssortering

Affaldssortering er helt sikkert rigtig godt for miljøet. Ja ok zero waste ville være bedre men der har vi godt nok lang vej igen! Det er helt sikkert noget man bør stræbe efter da det er noget af det mest bæredygtige jeg lige kan komme i tanke om. Ikke kun fordi man ikke producerer affald men fordi man for at nå til zero-waste må have truffet så mange bæredygtige valg.

Affaldssortering er vel egentlig også rimelig simpelt; man sorterer sit affald og afleverer det de rigtige steder så det bliver genanvendt eller destrueret på den mest miljørigtige måde. Eller er jeg lidt for naiv?

Affaldssortering er helt sikkert også nemt. Hvis man bor i en villa og har plads til et hav af affaldsspande i både køkken (eller bryggers) og indkørsel. Og skraldebilen kommer og henter de forskellige ting og kører dem derhen hvor de nu engang hører til. Affaldssortering er ikke nemt når man bor på 50 m2 og selv skal bortskaffe alt sit affald. Køkkenet har været så rodet denne måned. En pose til plastik. En papkasse til dåser mm. En gammel vasketøjskurv til glas og pantflasker. En papkasse til pap og papir. Jeg er ikke en ordensfreak. På nogen som helst måde. Men det der var nu alligevel ikke til at holde ud.

 

Og er det nu også så simpelt?

Jeg skrev tidligere at det var simpelt. Hvor svært kan det lige være at sortere sit affald? Men hvis jeg skal være helt ærlig så synes jeg faktisk ikke det er så simpelt. Hvis plastikemballage er snasket kan det ikke genanvendes. Og hvis man vasker det med rent vand og sæbe har man alligevel ikke sparet miljøet. Man kan selvfølgelig bruge opvaskevandet når man er færdig med at tage sin opvask. Men vi har opvaskemaskine så det er ikke rigtig muligt herhjemme.

Og hvad så når der sidder et klistermærke på posen? Skal det så sorteres som plastik affald? Hvad med plastik med metal i som fx de små clips der sidder på en pakke brød? Eller glas hvor der sidder et plastiklukkesystem der ikke er til at få af? Eller metallåg med plastik indeni?

 

Nem affaldssortering i Melbourne

Da jeg boede i Melbourne i Australien i 2007/2008 havde vi to affaldsspande. En til husholdningsaffald / restaffald og en til dåser, plastemballage, glas, pap mm. Når det så nåede frem til hvor end nu skraldebilerne kørte det hen blev det sorteret og genanvendt eller destrueret. Det var super smart og virkelig nemt. Og netop det at det var nemt gjorde at vi rent faktisk fik sorteret. Altså den smule vi nu engang skulle sortere det. Og vi havde bare to affaldsbøtter stående i køkkenet. Se sådan et system kunne vi godt lære noget af herhjemme!

 

Fik vi så affaldssorteret?

Ja vi fik sorteret sådan nogenlunde. Og vi har også været på genbrugspladsen med det. Nu siger jeg vi. Det var faktisk Johannes og min lillebror der var nede med det sammen med et hav af skrammel vi ryddede ud af vores skur. Vi har stadig en stor pose plastik hængende i køkkenet. Det skal selvfølgelig også på genbrugspladsen. På et eller andet tidspunkt…

 

Fortsætter vi med at affaldssortere?

Ja og nej. Vi fortsætter ikke som vi har gjort denne måde. Måske en dag når vi får nyt køkken og har mulighed for at lave et affaldssorteringssystem under vasken vil jeg overveje det igen. Men ikke som tingene ser ud nu.

Vi fortsætter som vi hele tiden har gjort med at give madrester til hønsene. Smide grønt køkkenaffald i komposten. Glas i glascontaineren og batteri og elpærer hvor de hører hjemme. Jeg tror måske at jeg vil begynde at samle dåser, foliebakker og lignende. Det er sådan rimelig overskueligt. Men plastik. Ja der må jeg desværre kaste håndklædet i ringen…

 

Denne måneds bæredygtige forsøg?

Vi spiser ikke kød hver dag herhjemme og jeg synes vi er gode til at købe økologisk kød, kød der er anbefalet af dyrenes beskyttelse eller kød på sidste salgsdato. Både vores lokale netto og rema er rigtig gode til at sætte varer med sidste salgsdato ned. Og der er rigtig tit mange økologiske varer imellem. Så det er jo total win-win!

Vi finder ofte en økologisk kylling der er sat ned og så har vi kød til tre dages aftensmad. Lår og vinger den første dag. Brysterne anden dag. Og på tredjedagen får vi alt det kan sidder tilbage på skroget. Når vi er færdige med det og ikke synes vi kan få mere af ryger de ud til hønsene til deres store fornøjelse. Ja det er kannibalisme. Men det ved hønsene jo ikke…

Så denne måneds udfordring er at vi kun spiser kød til aftensmad 2-3 gange om ugen. De andre dage spiser vi vegetarisk/vegansk eller fisk. Ja teknisk set er fisk vel også kød… Men altså jeg synes godt at det kan være lidt udfordrende at finde på plantebaserede proteinkilder til Liv. Soyaprodukter er jeg ikke meget for at give hende (for meget af) da nogle undersøgelser hævder at det er hormonforstyrrende. Linser synes jeg at hun flere gange har fået lidt dårlig mave af. Og selvom vi er vilde med falafler så bliver det altså også lidt kedeligt at få kikærter hver dag. Så fisk skal der på bordet. Med en kræsen kæreste kan det dog være udfordring nok i sig selv!

1 comment / Add your comment below

Skriv et svar