Juleaften

I år skulle Johannes og jeg for første gang være værter juleaften. Vi havde forberedt os godt så vi var ikke (alt for) stressede og vi havde en rigtig hyggelig aften.

Mens venter på juleaften

Juleaftensdag er lang for både store og små. Lang for de små der venter på juleaften og gaver. Lang for småbørnsforældre der skal underholde en halvandenårig mens de forbereder julemiddag.

Faktisk var denne dag så lang at jeg besluttede at den skulle have sit helt eget indlæg på bloggen. Det kan du læse lige her.

Liv sov stadig da gæsterne kom og hun blev noget overrasket over at morfar, onkel Jeppe, farmor og onkel Frederik var her da hun vågnede.

Vi havde dækket op til gløgg og småkager så det lagde vi ud med. Min far havde bagt en juletræstamme. Den var så fin og smagte rigtig godt. Han er selvfølgelig også tidligere bager og konditor så han har godt styr på hvad han laver.

Juleaften
Julebordet er dækket og klar til gløgg og småkager
Juleaften
Juletræstamme som min far havde lavet. Med blandt andet nougat og nødder. Den var så lækker at jeg ikke fik et før-billede så I må nøjes med dette billede af den lille stump der VAR tilbage

Gavetid – højdepunktet på en juleaften når man er halvandet

Efter gløgg og kage skulle vi danse om juletræet og synge julesange. Det blev ikke til meget dans. Dels er vores stue meget lille. Men Liv havde også allerede fået øje på alle gaverne under træet.

Juleaften
Juletræet før gaverne kom under

Men da morfar fandt guitaren frem og vi begyndte at synge ville hun gerne danse og lod gaverne være for en stund. Hun fandt endda en sanghæfte og fulgte med i det mens vi andre sang.

Juleaften
Liv i sin fine julekjole

Og SÅ startede gaveræset. Langt de fleste gaver var (selvfølgelig) til Liv. Hun pakkede op på livet løs mens hun sagde iiihhh og eeeej og woooow.

Hun delte også (modvilligt) gaver ud til resten af familien og hjalp gerne til med at pakke op.

De sidste forberedelser til middagen

Et af højdepunkterne juleaften er middagen. Vi skulle ikke mangle noget så Johannes havde både købt flæskesteg og andebryster.

Flæskestegen havde været i ovnen hele dagen. Kartoflerne var skrællet på forhånd. Sovsen havde simret siden formiddagen. Rødkålssalaten var lavet inde gæsterne kom. Så der manglede faktisk ikke andet en at brune kartoflerne, varme rødkålen og stege andebrysterne. Det klarede Johannes sammen med min lillebror mens Liv hyggede med sin morfar og vi andre dækkede bord.

Endelig blev det tid til at sætte os til bords. Johannes er virkelig ekspert i at lave julemad og det hele smagte så godt. Der var flæskesteg med sprøde svær. Andebryst med æble og svesker. Hvide og brune kartofler. Sovs. Waldorfsalat. Varm rødkål og rødkålssalat. Der var alt for meget mad men vi gjorde nu et godt indhug selvom vi kun var seks voksne og et (småtspisende) barn.

Da vi lige havde slået lidt mave og vasket op efter hovedretten var der dessert. Min svigermor havde lavet den lækreste chokolademousse. Selvfølgelig med mandel i. Mandelgaven gik til Johannes lillebror Frederik.

Chokolademousse er en lidt utraditionel dessert juleaften men der var mange i selskabet der ikke kan lide risalamande så det var der ikke meget logik i at servere.

Og så var juleaften slut for Liv

På trods af to lure var Liv efterhånden træt og overskuddet så godt som ikke eksisterende. Så nu var det på tide for hende at sige tak for denne juleaften og godnat.

Det gik dog ikke helt gnidningsfrit men efter en brav kamp faldt hun endelig i søvn og jeg kunne sætte mig rundt om bordet med resten af familien. Vi var alle for stopmætte til at kunne spise konfekt så den har vi til gode.

Alternativ tidsplan for en juleaften

Som det kan ses i dette indlæg havde vi en noget alternativ tidsplan for denne juleaften. Det havde vi valgt fordi Liv stadig er lille og har svært ved at holde sig længe vågen.

Som vi også havde gættet på var det rigtig svært for Liv at holde sig fra gaverne under træet da hun først havde fået øje på dem. Men at bede en halvandenårig om at behovsudsætte er måske også lidt meget at forvente. Ihvertfald for vores initiativrige halvandetårige…

Vi startede ved 15 tiden og vores tidsplan så nogenlunde sådan ud:

  • Gløgg og småkager
  • Julesang og gaver
  • Hygge og madlavning
  • Julemiddag
  • Dessert
  • Sengetid for Liv
  • Voksenhygge

Jeg synes at det fungerede rigtig godt for os at rykke lidt rundt på rækkefølgen. Liv havde en rigtig god dag og aften. Hun var dog noget træt og sikkert også overstimuleret da vi noget sengetid. Og det var ikke helt let for hende at falde i søvn. Men det lykkedes og hun sov godt og tungt hele aftenen selvom der var snak i stuen og senere opvaskelyde fra køkkenet.

Gaveregnen

Juleaften er i sandhed børnenes fest. Liv fik så mange fine gaver. De fleste af dem er allerede taget i brug.

Juleaften
Løbecykel fra farmor
Juleaften
Juniordyne og pude i kapok samt betræk fra mormor og morfar
Juleaften
Den sødeste æseltaske fra onkel Jeppe
Juleaften
Brødrister til Livs lille køkken fra onkel Jeppe
Juleaften
Service fra oldeforældrene
Juleaften
Værktøj fra onkel Frederik og farmor
Juleaften
Dyne, pude og madras til Livs dukke fra mor og far
Juleaften
Hjemmehæklet Gurli gris fra far og mor

1 comment / Add your comment below

Skriv et svar