Mit bæredygtige liv – sådan redder jeg jorden denne måned

Øjenåbneren

Jeg var engang til et foredrag hvor oplægsholderen talte om bæredygtighed og om at passe på vores allesammens jord. Han sagde at det ikke behøver at være alt eller ingenting. Hvis vi allesammen gør bare en lille smule for at leve lidt mere bæredygtigt så kommer vi rigtig langt.

Jeg havde en ide om at jeg levede nogenlunde fornuftigt indtil jeg tog en test der viste at mit CO2 aftryk var betydeligt større end forventet. Og dengang havde jeg ikke engang bil! Det overraskede mig og skræmte mig. Derfor besluttede jeg mig for at have fokus på at leve mere bæredygtigt. Der er lang vej endnu. Men inspireret af foredragsholderen jeg refererede til i det ovenstående afsnit så gør jeg en lille smule. Jeg behøver ikke at være perfekt for at deltage i “projekt-red-jorden”. Mine små tiltag gør en forskel og så kan jeg stille og roligt tilføje flere bæredygtige tiltag.

 

Hvad gør vi og hvordan kan vi gøre mere?

Vi spiser en del økologisk og har fokus på miljømærker når vi handler rengøringsartikler, vaskemiddel osv. Et par gange i ugen spiser vi vegetarisk fx humus eller græskarsuppe. Vi bortgiver eller sælger de ting videre som vi ikke bruger. Det mest af Livs tøj er arvetøj eller fra genbrugsbutikker. Vi bruger stofbleer og har generelt fokus på at skifte noget af alt det engangs-papir/plastik mm. ud med genanvendelige produkter. Fx vaskeklude & stofbind.

Men nu har vi Liv og det øger virkelig min motivation for at tage et ansvar for hvordan tilstanden er på den jord vi overleverer til de videre generationer. Vanens magt er stærk og jeg falder let tilbage i gamle og uhensigtsmæssige vaner. Men hvis jeg tager det skridt for skridt kommer jeg langsomt men sikkert tættere på målet. Et tiltag ad gangen i jagten på et bæredygtigt liv.

 

Med hjælp fra bloggen

Og her kommer bloggen ind i billedet. Hver måned sætter jeg fokus på et bæredygtig tiltag som vi vil forsøge os med herhjemme. En måned er måske ikke helt nok til at gøre det til en vane, men det er en lang nok periode til at vi kan vurdere om det er besværet værd i forhold til den forskel det gør for planeten. Selvfølgelig skal det også fungere for vores lille familie. Nogle tiltag beholder vi og andre dropper vi eller modificerer så det passer bedre til os. Men vi giver det et forsøg.

 

Første bæredygtige tiltag

Det første tiltag er meget op i tiden: Vi skal forsøge at reducere vores forbrug af plastikposer.

Jeg elsker de små lynlåsposer fra IKEA og jeg er mega dårligt til at huske at tage et indkøbsnet eller en brugt plastikpose med når jeg handler. Og det kan jeg helt sikkert ændre på!

 

Hvorfor er det vigtig

Vi har allesammen set billeder eller videooptagelser af de store plastikøer der flyder rundt i vores have. Havdyr har maverne fulde af plastik og dyr på både land og i vand bliver kvalt i plastikaffald. Men kan jeg så ikke bare sørge for at smide mine plastikposer i skraldespanden? Nej. Det er stadigvæk ikke godt nok! Plastikposer er lavet af råolie og kemikalier. Det tager lang tid for jorden at danne råolien og vi er godt på vej til at opbruge den olie. Og så der den kemiske proces det er at fremstille plastik.

Der er dog delte meninger om hvorvidt det rent faktisk er bæredygtigt at udfase plastikposer. Muleposer er mere ressourcekrævende at fremstille og skal bruges rigtig mange gange før de gør en positiv forskel for miljøet. Papirsposer kræver også ressourcer at fremstille og går lettere i stykker en plastikposer.

Men vi vil nu alligevel gøre et forsøg for jeg tror på at det gør en forskel.

 

Og hvordan gør vi det så rent praktisk?

Jeg har indkøbt nogle ting der skal hjælpe os med at reducere vores forbrug af plastik. Og ja kan det betale sig at købe? Mere forbrug? Ja det håber jeg da virkelig. Et eller andet skal vi jo bære vores varer hjem i og pakke vores rester ind i. Jeg har godt nok en del stofnet men de fylder allesammen vildt meget og er ikke lige noget jeg kan have med i min bæltetaske altid. Men jeg vil lægge et par stykker i bilen og i barnevognen. Så har jeg dem i hvert fald hvis jeg er i bil eller har barnevognen med. I dag købte jeg sådan et lille indkøbsnet som kan pakkes sammen til næsten ingenting. Så snart jeg havde pakket varerne ud foldede jeg det sammen og lagde det i min bæltetaske. Så glemmer jeg det ikke.

Forrige weekend var jeg på julemarked hvor søde Rose fra Skrubsak solgte børnetøj og andre gode sager. Hun havde også sådan nogle bæredygtige bivoksklude som man kan pakke madvarer ind i. Dem købte jeg. De passer perfekt ind i denne måneds bæredygtige tiltag.

Bæredygtige bivoksklude
Bivoksklude til indpakning af madvarer

Jeg vil også sy mig en brødpose som jeg kan opbevare mit hjemmebag i i stedet for at bruge en ny plastikpose hver gang. Den skal være så stor at den kan have et stort franskbrød eller en hel portion boller i. Jeg pakker ofte hjemmebagt brød ind i et rent viskestykke så måske jeg bare skal sy posen ud af to viskestykker?

Men hvad kan jeg ellers gøre? Har du nogle gode ideer? Skriv dem gerne som kommentar herunder.

Tak fordi du læste med!

6 comments / Add your comment below

  1. Mega fedt med mindre plastik!
    Jeg har et par foreslag til hvordan du bruger endnu mindre plastik:
    Undgå plastemballage ved at købe frugt/grønt i løsvægt, og sorter den emballage du ikke kan undgå så det kan smides i plastcontainer til genanvendelse. Du kan også gemme mange slags plastik og glas emballage til madopbevaring 🙂

  2. Hej Thea.
    Jeg ved ikke hvad din lokale biks siger til det, men jeg har set folk der hækler små net, som kan bruges i stedet for engangsposerne til løsvægt-grøntsagerne. Det må din fingersnilde også kunne klare 😀

Skriv et svar