Klatkager som min mormor lavede dem

I min optik er det bedste ved risengrød at det kan blive til klatkager. De små søde kager minder mig om min barndom på ferie hos min mormor og morfar i deres sommerhus.

Minderne om klatkager

Når jeg som barn var på ferie hos min mormor og morfar i deres sommerhus spurgte min mormor mig altid hvad jeg gerne ville have at spise.

Risengrød var et af ønskerne. Men jeg spiste nærmest ikke noget af det. Min mormor forstod det ikke. Hvorfor bad jeg om risengrød når jeg ikke spiste det?

Jo det gjorde jeg fordi min mormor altid lavede klatkager af resterne af risengrøden. Og klatkager… DEM kan jeg godt lide!

Mit forhold til grød

Jeg kan faktisk ikke særlig godt lide risengrød. Egentlig kan jeg ikke lide nogle former for grød. Det er konsistensen der er problemet. Grøden vokser i munden på mig og bliver nærmest umulig at synke.

Jeg spiser det når jeg er ude at vandre. Det gør jeg udelukkende fordi det klart er det letteste at have med. Det mætter godt og længe. De gange min mor og jeg har vandret i påsken har det været dejligt med noget varmt i maven fra morgenstunden. Ud over kaffen selvfølgelig.

Min mor siger at jeg aldrig har kunnet lide det. Første gang jeg fik grød som barn skreg jeg indtil min mor skrabede det ud af munden på mig igen. Og hun har forsikret mig om at det ikke var for varmt…

Kan Liv så lide grød?

Det er vigtigt for mig at Liv ikke bliver kræsen. Jeg kan selv lide det meste. Selvom jeg ikke lide af konsistensen af grød så spiser jeg det som sagt. Men jeg vil gerne have at Liv får et bedre forhold til grød end jeg selv har.

Så helt fra hun begyndte at få fast føde har hun fået grød til morgenmad. Og hun er heldigvis vild med det. I starten fik hun grød af boghvedemel, majsmel og nogle lækre grødblandinger til de mindste.

Klatkager
Grødblanding som Liv er vild med

Nu får hun stort set altid havregrød. Og her i julemåneden har vi (altså mest Liv) også fået risengrød.

Klatkager
Risengrød til morgenmad

Klatkager til Liv

Da vi ikke spiste risalamande juleaften skulle den rest risengrød vi havde i køleskabet bruges til noget andet. Og hvad var mere oplagt end klatkager. Som min mormor lavede dem.

Klatkager
Mmmmmmm klatkager

Jeg lod mig inspirere af denne opskrift og de blev rigtig gode. Søde og sprøde lige som jeg husker dem fra min barndom. Liv var heldigvis også vild med dem!

Min opskrift på klatkager

Jeg lavede dejen til mine klatkager på slum og tilføjede lidt ekstra krydderier.

  • Ca 6 dl risengrød
  • 3 æg
  • 1 tsk vanillesukker
  • 1 spsk sukker
  • 2 håndfulde hvedemel
  • Et drys kanel
  • Et drys stødt ingefær
  • Smør til stegning

De ekstra krydderier er tilføjet fordi jeg så kan undlade lidt sukker og fordi jeg godt kan lide at de ved denne søde juletid smager lidt af…. jaaahh… jul!

Skriv et svar